Michael Smith Larsen yder bikefit, indviduel træning og performancetest gennem PeakPower.

PeakPower coacher til atletisk succes

Den tidligere professionelle cykelrytter Michael Smith Larsen har kastet sig over triatlon. To gange har han deltaget ved WM i Ironman på Hawaii og er nu Pro triatlet. I dag hjælper han andre triatleter til succes. Det sker gennem professionel individuel coaching og træning, og blandt kunderne er Danmarks førende kvindelige triatlet Michelle Vesterby.

Af: Michael Winther

En af Peak Powers særlige ydelser er bikefit. Her bruger Michael Smith Larsen hele sin professionelle erfaring som cykelrytter til den rigtige indstilling af cyklen.

Som Pro triatlet er Michael Smith Larsen selv at finde blandt de ca. 35 Pro triatleter der lørdag den 19. august kaster sig ud i at gennemføre Ironman i Kalmar i Sverige. Det er erfaringerne herfra og de andre gennemførte triatlonløb samt den tidligere karriere som professionel cykelrytter, han stiller til rådighed i virksomheden PeakPower. Det er nemlig med sine egne erfaringer, sin viden og sine oplevelser som den primære ballast, at han tilbyder individuel træning og coaching til især triatleter og cykelryttere. Det sker med særligt fokus på bikefit, fysiske tests og træningsprogrammer.

Videregiver viden

Det handler om personligt tilrettelagte træningsprogrammer, den optimale indstilling af cyklen og fysiske tests af kroppens træningstilstand. Efter mere en 20 år som cykelrytter på landevej og bane, har den tidligere bronzevinder ved EM i parløb og nu Pro triatlet Michael Smith Larsen, etableret egen virksomhed. I PeakPower stiller han sine egne erfaringer til rådighed for ambitiøse atleter, der gerne vil performe bedre, og måske har behov for at blive holdt til ilden gennem personligt anlagte træningsprogrammer. Ambitionen er at tilbyde en række forskellige ydelser under samme tag, og formålet er at videregive egne erfaringer, og det han selv kan til sine kunder. Det skal ske ud fra sund fornuft og med en holistisk tilgang til det hele menneske, uanset på hvilket niveau og i hvilken træningstilstand den enkelte befinder sig.

Triatleten Michelle Vesterby går efter podiet på Hawaii, og samarbejder om optimal aerodynamik med Michael Smith Larsen.

- Ud fra det jeg selv har været igennem som professionel cykelrytter i mere end 20 år, og de erfaringer jeg indtil nu har opbygget som Pro triatlet, ved jeg hvad det handler om. Ved hvad der skal til, og ved hvor man med fordel kan sætte ind for at optimere sine præstationer. Samtidig er jeg god til at sætte mig ind i den enkeltes situation. Jeg kan lytte, og det er vigtigt i min funktion, hvor der er rigtig mange, der ikke kan sætte ord på, hvad det er, de søger. Det finder vi så ud af i et samarbejde, hvor dialogen sker i øjenhøjde, og hvor alle antenner er ude for at finde det helt rigtige og personligt tilrettelagte træningsforløb og -program, der gør, at man kan komme videre i sin opbygningsproces til at opnå bedre resultater. Og med optimering af resultaterne kommer også den selvtilfredsstillelse, som alle atleter uanset niveau går efter, forklarer Michael Smith Larsen.

Individuel træning

Personlig træning og individuelt tilrettelagte træningsprogrammer er ifølge Michael Smith Larsen en forpligtigende situation, hvor der er en konstant opmærksomhed på atleten, og de fremskridt den enkelte gør, eller ikke gør såfremt træningsprogrammet ikke overholdes. Et personligt træningsprogram handler om kommunikation mellem atlet og træner, og rummer en del samtaler og mailkorrespondance hvor programmet hele tiden finjusteres og tilpasses situationen og den enkelte atlets behov. Personligt anlagte træningsprogrammer er samtidig en måde, hvor mange atleter har mulighed for at træde ud af komfortzonen, og virkelig bevæge sig ind i den træningszone, der på den ene side gør ondt, men på den anden side tilføjer sporten nye dimensioner, bedre resultater og en markant forbedring af ydeevnen målt på forskellige parametre. Og så handler det om at få formuleret mål og succeskriterier, så atleten hele tiden har noget at måle træningsindsatsen op imod.

- Der er jo rigtig meget psykologi i sport. En væsentlig faktor er motivation, og selvom man som sportsmand eller -kvinde ved, at det er træningen, der skaber resultaterne, kan det af og til være svært at finde den indre motivation. Derfor er der nogle atleter, der har behov for at blive holdt i ørerne og skubbet til. I sådanne situationer kan det være en befrielse for atleten, at have en personlig træner der dels tager ansvaret for at lægge træningsprogrammet, dels har det store forkromede overblik med hensyn til at skubbe på og motivere atleten til hele tiden at holde sig i sporet. Det handler naturligvis fra atletens side om at få opmærksomhed fra en engageret træner, og for mig som træner, skal jeg bevare optimismen på atletens vegne, og hele tiden sørge for at atleten udfordres på en sådan måde, at det giver mening for den enkelte.

Min opgave bliver derfor at presse på, motivere på alle leder og kanter, perspektivere det overordnede træningsprogram og få de enkelte træningssessioner til at blive en succesoplevelse, fortæller Michael Smith Larsen.

Test af performance og ydeevne

MICHAEL SMITH LARSEN
PEAKPOWER

Yderligere information om Michael Smith Larsens ydelser, kan fås på www.peakpower.dk, ligesom han kan følges på både twitter og facebook.

www.peakpower.dk

I moderne sport er der en række computerbaserede målemetoder, der kan tegne det aktuelle billede af enhver sportsudøvers træningstilstand. Målingerne kan på den fremadrettede bane bruges til at beslutte, hvor der for alvor skal sættes ind for at optimere præstationen og ydeevnen. Det gælder udstyr til bl.a. at måle iltoptagelse, puls, fedtprocent og blodværdier som laktat. Michael Smith Larsen bruger også de moderne computerbaserede metoder i sin trænerpraksis, men betoner samtidig, at træning og træningsforløb også handler om sund fornuft og et pænt skud af erfaring fra træning på egen krop.

- Mange bliver tilbøjelige til kun at kigge på faktuelle tal fra diverse computerprogrammer, når træningsprogrammet skal lægges. Det er efter min mening en fejl, idet det også handler om at lytte til sin egen krop, og de signaler den udsender. Træning handler nemlig også om at mærke efter, hvordan kroppen reagerer på forskellige situationer, siger Michael Smith Larsen.

Optimering med bikefit

Et helt særligt felt i PeakPowers sortiment er ydelsen bikefit. Her ruller Michael Smith Larsen hele sin viden og erfaring som mangeårig cykelrytter ud til gavn for både professionelle cykelryttere, talenter i juniorklassen, A-ryttere og triatleter. Som landevejs- og banerytter gennem mange år ved Michael Smith Larsen om nogen, hvordan man rent teknisk indstiller racercyklen til at yde den maksimale power, ligesom han har tilegnet sig uvurderlig viden fra uddannelse hos nogle af verdens bedste inden for bikefit. I fokus på et individuelt bikefit spiller siddestilling og aerodynamik, saddel- og styrhøjde, frempind og klamper, men også hjul og andre parametre en rolle mod en bedre performance.

- Som både cykelrytter og Pro triatlet tilbringer man jo mange timer på cyklen. Derfor er det vigtigt at indstillingen er i en sådan beskaffenhed at den hjælper dig, fremfor at modarbejde dig. Det handler i høj grad om aerodynamik og en behagelig siddestilling, og om at kunne bryde vinden på en hensigtsmæssig måde uden at gøre brug af unødig energi. Alt det gennemgås ved et bikefit, og i fællesskab findes den bedst mulige position, fortæller Michael Smith Larsen entusiastisk.

En af Peak Powers særlige ydelser er bikefit. Her bruger Michael Smith Larsen hele sin professionelle erfaring som cykelrytter til den rigtige indstilling af cyklen.

På podiet på Hawaii

PeakPower har til huse i Kastrup ved København, hvor de deler lokaler med Fullcarbon, der har specialiseret sig i topprofessionelle hjul til racercykler. Michael Smith Larsen lægger vægt på, at hans forskellige ydelser kan rekvireres inden for samme tag, og derfor giver det god mening, at dele adresse med en sportsbutik med speciale hjul til racercykler. Udover de nævnte ydelser tilbyder PeakPower også kost og ernæringsvejledning, idet han udover sine erhvervede erfaringer fra cyklen og som triatlet, har en bachelor i ernæring og fysisk aktivitet. Men lige nu er meget af koncentrationen sporet ind på triatleten Michelle Vesterby, som han håber at kunne hjælpe til en podieplacering ved Ironman på Hawaii til oktober.

- Lige nu har jeg et meget spændende samarbejde med triatleten Michelle Vesterby. Det går ud på at analysere hendes aerodynamik på cyklen gennem en 3D-scanning. Gennem 3D-scanningen kan vi indsamle de samme data, som man kan samle op i en traditionel vindtunnel. De indsamlede data er nu blevet brugt til at justere en masse omkring cyklen, og justeringerne rummer det hele fra hjulvalg til valg af drikkedunke. Derfor håber og tror vi på, at hendes cykelperformance til Ironman på Hawaii bliver forbedret.

Efter kvindernes Ironman i København skal hun scannes igen, og jeg er helt sikker på, at der vil komme nye justeringer på den konto, ligesom jeg håber, at vores indsats vil bringe hende hele vejen. Hele vejen er podiet på Hawaii til oktober. Det er i hvert fald ambitionen, og det mål vi har sat os sammen, siger Michael Smith Larsen afsluttende.