Optimer løbsoplevelsen med det rigtige udstyr

Hvis man vil give sig selv den optimale løbeoplevelse, skal gearet være i orden. Det handler om at investere i gode løbesko, svedabsorberende og svedfordelende løbetøj og de rette løbestrømper. Men også om hurtig påfyldning af kroppens energidepoter, når behovet melder sig i trænings- eller konkurrencesituationen.

Af: Michael Winther

Løbeskoen er et vigtigt værktøj for både motionisten og eliteløberen. En god løbesko reducerer risikoen for skader. Den skal sidde godt og konstruktionen skal sikre en optimal løbestil. Den opnås ved, at selve landingen i løbsafviklingen sker inde under kroppens egen akse. Løbeskosserien fra MBT til både kvinder og mænd tvinger, med sit innovative støddæmpningssystem, løberen til den optimale midtfodslanding, hvor kroppens skelet og muskler belastes mindst muligt. MBT’s løbesko findes i tre forskellige modeller, nemlig Zee, GT og Speed. Modellerne adskiller sig fra hinanden ved at have forskellig stødabsorberende effekt. Zee-modellen giver den mest støddæmpende løbsoplevelse. GT-modellen giver god stødabsorbering, men mere fart end Zee-modellen, mens Speed-modellen er en behagelig letvægtssko, der kan give rigtig god fart, når man jagter ny personlig rekord i konkurrence.

- Det er i yderpositionerne, at skaderne sker. Men da MBT-skoen så at sige tvinger dig til at lande på midtfoden, og derfor under kroppens egen akse, fordeler man trykket fra landingen ud over hele fodens flade. Det er modsat mange traditionelle løbesko, hvor man som oftest lander på hælen, som er et meget lille areal. At lande på hælen giver samtidig en bremsende effekt, ligesom det giver et kraftigt stød i bl.a. hælrodsknoglen, skinneben, knæ, hofter og ryg. I MBT-løbeskoene er landingen maksimalt dæmpet, og derfor opnår man med MBT’s løbeskoserie en mindre belastningsgrad af kroppen, samtidig med at skoen sikrer en virkelig god fremdrift, grundet den smarte konstruktion, hvor selve faldet frem til afsæt bliver nemmere og løbeøkonomien dermed forbedres markant, fortæller Lars Olesen fra webbutikken supportsales.dk, der forhandler MBT løbesko, men også Ronhill løbetøj, højfunktionelle løbestrømper fra Hilly og sportsernæring fra Squeezy.

Innovativt sportstøj

MBT’s løbeskosserie er et konkret udtryk for innovation og nytænkning på området for sportsudstyr. Her er biomekanisk forskning omkring løb transformeret til en optimal løbesko for både eliten og motionisten. Det samme gælder løbetøj fra den legendariske verdensrekordholder på 10 miles Ron Hill, der også var den anden mand i verden, der kom under tiden 2 timer og 10 minutter på maratondistancen. Ron Hill er en ægte entreprenør, når det gælder løbetøj, og han har formået på baggrund af sin lange løbskarriere, at oversætte egne erfaringer til en kollektion af funktionelt og behageligt løbetøj. Ronhill brandet har derfor siden starten af 70’erne sat høje standarder for løbetøj, og det i funktionelle designs hvor intet er overladt til tilfældighederne, og til stor ærgrelse for konkurrenterne. Et andet kapitel i Ron Hills foretagsomhed er udviklingen af særlige højfunktionelle løbe- og kompressionsstrømper. Strømperne forhandles under brandet Hilly, og medvirker bl.a. til hurtigere restitution, hurtig svedtransport og øget komfort.

Løbesko fra MBT giver et optimalt løb, uden unødig belastning af kroppen.

- For både løbetøj og strømper fra Ron Hill gælder, at der er tale om innovation og fremsynethed på alle tænkelige parametre. Når det handler om strømperne handler det om forfinede væveteknikker og særligt udvalgte materialer, der kan understøtte atletens præstationer og restitution. Og når vi taler løbetøj fra Ron Hill, er der virkelig tale om gennemtænkte designs, der lever op til alle tænkelige krav, som løberen måtte have. For det første er tøjet ergonomisk velsiddende, og materialerne sikrer en hurtig og effektiv svedtransport. Men det stopper bestemt ikke her. Selve designet er nemlig skabt til den ambitiøse atlet og seriøse udøver. Infinity serien er bl.a. kendetegnet ved at tøjet rummer en række opbevaringsmuligheder. Lommer til bilnøglerne, mobiltelefonen, tegnebogen og kreditkortet, og alt sammen toppet med elastikker der gør, at de medbragte gel’s, energibarer og så videre fæstnes til kroppen. Derved bliver man ikke generet af løse genstande, som virkelig kan være et irritationsmoment i træningssammenhæng, forklarer Lars Olesen.

Ron Hill har netop afsluttet sin løbskarriere efter at have løbet hver eneste dag i 52 år og 39 dage. Verdens længste løbestreak.

Energitilførelse

Uden mad og drikke duer helten ikke, lyder et gammelt ordsprog. Det gælder især for sportsudøvere. Når kroppens energidepoter tømmes under træning og konkurrence går det ud over præstationen. Derfor er det vigtigt, at idrætsudøvere både før, under træning og i konkurrence er opmærksomme på, at kroppens kulhydratdepoter er fyldte. Og når depoterne under energiudladningen tømmes, er det vigtigt, at de hurtigt fyldes igen. Den sikre vej er tilførelse af kulhydrater via en særligt udviklet gel, der markedsføres under produktnavnet Squeezy. Squeezy sportsernæring er udviklet af den sydafrikanske professor Dr. Timothy Noakes fra universitet i Cape Town, der i midten af 1980’erne under et maratonløb, spurgte sig selv, hvordan han hurtigt fik tilført ny energi i form af kulhydrater. I 1987 var løsningen på plads, hvorefter han præsenterede sin opfindelse, nemlig energi-gelen.

Squeezy leverer hurtige kulhydrater til sportsudøvere. Nemt og bekvemt i små gelbeholdere.

- I dag er sportsernæring og hurtigt tilførte kuldrater meget udbredt blandt idrætsfolk. Det gælder både breddeidrætten og eliten. Og det er der bestemt ikke noget underligt i. Under fysisk aktivitet tømmes vi først for kulhydrater, og når de er opbrugt, begynder kroppen at hente energi fra bl.a. fedtdepoterne og præstationsniveauet påvirkes negativt. Derfor er det vigtigt, at man med en sportsgel hurtigt kan tilføre kroppen nye kulhydrater. Der skal nemlig benzin på motoren, ellers yder maskinen ikke optimalt. Produkterne fra Squeezy er rene produkter uden kunstige smags- og farvestoffer, og giver atleten lige præcis det, der er behov for. Hverken mere eller mindre forklarer Lars Olesen afsluttende.