Billedtekst her

Stor triatlonfestival i Københavns gader – folkefesten kommer

Af: Michael Winther

Der er dømt fest, glæde og højt humør, når København i weekenden den 19. – 20. august lægger gader og stræder til en af Nordeuropas største triatlonfestivaler. Faktisk er der tale om et fire dages triatlonstævne, der lægger ud onsdag den 16 august med motionsløbet Who’s Number One. Torsdag igangsættes KMD 4:18:4 i Amager Strandpark, hvor over 5000 motionister fra torsdag til lørdag dyster i disciplinerne 400 meter svømning, 18 kilometer cykling og 4 kilometer løb. Triatlonfestivalen kulminerer søndag den 20. august med gennemførelsen af KMD IRONMAN Copenhagen, hvor 12 kvindelige Pro triatleter og 3200 entusiastiske motionister, kaster sig ud i at gennemføre IRONMAN-distancens 3,8 km. svømning, 180 kilometer cykling og til slut et maratonløb. For motionisterne der deltager i KMD IRONMAN Copenhagen gælder, at der er 40 kvalifikationspladser på spil til IRONMAN på Hawaii, der gennemføres i oktober. De 40 kvalifikationspladser til Hawaii betyder samtidig, at der er tale om et internationalt stævne, idet ca. 60 procent af deltagerne er fra udlandet. Mange af dem deltager alene i KMD IRONMAN Copenhagen for at vinde en af de i alt 40 kvalifikationspladser, der er på spil til verdensmesterskabet på Hawaii.

Det er en kæmpe, men også spændende udfordring, at sætte et så stort triatlonstævne i scene. Med samlet 9000 startende deltagere indenfor alle kategorier over de fire dage festivalen løber, er der virkelig mange logistikting, der skal gå op i en højere enhed. Dels er der hele logistikken omkring Amager Strandpark, hvor både KMD IRONMAN Copenhagen og KMD 4:18:4 starter, dels det store set-up med de nødvendige afspærringer, der involverer både hjemmeværn og politi, men også 6000 hegn og 8000 kegler. Hertil kommer udfordringen med at transportere IRONMAN-deltagernes løbsposer, så de i skiftezonen mellem de forskellige sportsdiscipliner, får det rigtige tøj til den rigtige sportsgren. Her handler det om ikke at ryste på hånden, fordi logistikken skal sidde lige i skabet af hensyn til både den enkelte sportsudøver og af hensyn til fairness i den samlede konkurrence.

Triatlon er virkelig en sport, der har haft medvind gennem de senere år. Den er blevet umådelig populær blandt kvinder og mænd i alle aldersgrupper. Det skyldes især, at sporten kan dyrkes i fællesskab og på egen hånd, alt efter temperament og hvad tiden tillader. Samtidig er populariteten efter min mening også et udtryk for den foreningskultur, som alle danskere er opvokset med. Herudover flugter sporten med tidens trend, hvor motionskulturen og det at prøve sig selv af i forskellige sammenhænge spiller en stor rolle. Et andet aspekt, som er medvirkende til at gøre sporten populær, er de utallige variationsmuligheder, sporten kan dyrkes under. En triatlonkonkurrence behøver jo ikke være de lange distancer som i en IRONMAN eller en halv IRONMAN, også kaldet IRONMAN 70.3. Det er bl.a. varianten 4:18:4-konkurrencen et udtryk for. Men det korte og det lange er, at det står enhver frit for at skabe sin egen konkurrence. Det eneste krav til at man kan kalde det en triatlonkonkurrence, er at konkurrencen indeholder svømning, cykelløb og løb, og så i den rækkefølge.

Derfor er det helt op til arrangørens eget valg, at fastlægge distancerne indenfor de enkelte kategorier. Det er nemlig også et triatlonløb, hvis løbet består af 50 meters svømning, 5 kilometer cykelløb og 500 meter løb. Kun fantasien sætter grænserne. På den måde er det at dyrke triatlon også meget fleksibelt. At både motionister og mere professionelle har taget sporten til sig understøttes af de nøgne tal. I 2010 var der på klubplan registreret i alt 2500 triatleter, i dag er det tilsvarende tal 8000. Hertil skal lægges mellem 6000 – 7000 udøvere, der er registrerede, men ikke aktive i klubsammenhæng.

Udover at triatlon er fleksibelt, og kan dyrkes i alle formater, er det sjovt, aktivt og en god måde at forfølge en sund livsstil på. Det giver samtidig god motion, og mikset af sportsgrenene giver meget få sportsskader, fordi alle muskelgrupper i kroppen er i funktion. Samtidig er triatlonsporten en sport, hvor nørderne virkelig kan komme til orde på den positive måde. Her handler det om diskussion af den rigtige våddragt, om hvordan cyklen skal indstilles optimalt og om hvilke løbesko, der er de bedste. Det er en fornøjelse at lytte til, netop fordi snakken er et udtryk for engagement og entusiasme. Et udtryk for at ville præstere, og en understregning af den motivation, der skal være til stede ved udøvelse af enhver form for idræt. Det er livgivende. Det er benzin på bålet, og det kit der binder sporten sammen på tværs af generationer og ambitioner.

Historien bag triatlon er samtidig historien om IRONMAN. Det hele startede i 1978 på Hawaii. På stranden diskuterede en gruppe elitesoldater fra den amerikanske hær, hvilken sportsgren der var sejest. De udfordrede hinanden, og besluttede at tilrettelægge en konkurrence, der skulle afgøre det hele. En konkurrence, der rummede både svømning, cykelløb og løb, og med de distancer en IRONMAN i dag er kendt for. I dag er IRONMAN reelt et varemærke, og kun arrangører der er inde under hatten af IRONMAN har lov til at kalde en triatlonkonkurrence, der indeholder 3.8 kilometer svømning, 180 kilometer cykelløb og et maratonløb på 42.2 kilometer en IRONMAN. Andre arrangører kan sagtens bruge de samme distancer, men må ikke kalde det en IRONMAN.

Årets IRONMAN ved triatlonfestivalen i København skydes i gang søndag den 20. august på Amager Strandpark, hvor svømmedisciplinen sker i den kunstige lagune. Herefter følger den Continentale cykelrute på 180 kilometer. Den tager bl.a. atleterne fra Amager Strandpark ind over Københavns centrum og op til Nordsjælland, hvor årets hotspot bliver Geels Bakke, hvor der forventes en masse tilskuere. Cykeldistancen har slutpunkt på Ofelia Plads ved Skuespilhuset, hvorefter atleterne efter få sekunder fortsætter med maratonruten. Den følger havnefronten forbi Den Lille Havfrue, Operaen, Amalienborg og Nyhavn. Og med opløbsstrækning og mål på Ofelia Plads.

Som direktør i for KMD IRONMAN Copenhagen har jeg store forventninger til det fire dage store arrangement med både motionsløbere og professionelle triatleter. Jeg ved vi får sat spot på sporten, og ikke mindst forventer jeg en folkefest af dimensioner, og med rigtig mange tilskuere.

Thomas Veje Olsen

Regional Director IRONMAN
Scandinavia, Poland & Baltic Countries
Managing Director IRONMAN Denmark
Managing Director IRONMAN Sweden